În culise: fabrica Gaggenau din Lipsheim

Atunci când vizitați o fabrică, rareori vă gândiți la produse artizanale.Cu toate acestea, o vizită la fabrica Gaggenau din Lipsheim dovedește că asocierea uzuala cu utilajele grele și platformele industriale poluante nu este valabilă în acest caz.

Cuvinte: Catherine McMaster

Fotografie: Ben Reeves

Învelită într-un zumzet moale și mecanic, această fabric este plină de o puzderie de oameni, fiecare îmbrăcați in uniforme utilitare de culoare bleumarin. Fețele lor au un aspect de concentrare intensă, dar au și un anumit calm care se întrevede. În mod evident, sunt bucuroși de companie și de împrejurimi.

Fabrica se află în Lipsheim, Franța este la doar 10 minute de mers cu mașina, de la granița cu Germania. Structura clădirii care datează din anii 1930 este alcătuită din tavane înalte, iluminate natural. Mașinării și produse necunoscute trec dintr-o mană în alta, iar ocazional putem vedea și puțin din produsul final: un cuptor sau o cafetieră.

Revoluția industrială din 1760-1840 a început în Marea Britanie și s-a răspândit curând pe continent. Fabricile au apărut și au oferit comunităților agrare șansa de a evolua în centre comerciale urbane. Până în 1900, Germania avea cea mai mare economie din Europa, datorită industriei sale aflate în plină expansiune. În 2010, regiunea Ruhr din Germania, care este sinonimă cu lucrări de oțel, mine de cărbune și locuri de muncă cu guler albastru, a fost votată Capitala Culturii a Europei. Fabricile sunt casetate ca spații complet impersonale, sterilizate și mecanizate. Imaginile liniilor de producție austere ne împiedică sa gândim atunci când ne vine in minte cuvântul „fabrică”. Cu toate acestea, câți dintre noi am intrat și am vizitat o uzină de lucru? Câți dintre noi am vorbit cu lucrătorii? Poate că nu atât de mulți. Imaginea fabricii este una nostalgică. Este o imagine care nu are conotații romantice, ci este un simbol al trecutului industrial trecut și pulsant. Încă de la început, fabrica Gaggenau se remarcă. În primul rând, este un loc de manufactură industrială, nu unul automatizat.


„Facem mai multe lucrări manuale decât alte fabrici”, spune Jörg Neuner, care este responsabil pentru Gaggenau Brand Center din Lipsheim. Uzina din Gaggenau are aproximativ 350 de lucrători în producție. Fiecare este instruit pe mai multe produse și procese, ceea ce înseamnă că sunt foarte calificați în multe domenii ale liniei de producție. Fabrica produce toate aparatele de bucătărie Gaggenau, inclusiv râvnitul cuptor de 90 cm. Această piesă iconică și distinctivă este predominant construită manual și dureaza o oră in lucru a doua persoane pentru a fi creat. În întreaga fabrică, există un singur produs automat, TruMatic 6000. Pe orice altă mașinărie oamenii alimentează material sau lucrează manual. Rezultatul este un zumzet pulsativ și un exemplu al relației armonioase de lucru dintre om și mașină. Aceasta este personificată în „întrunirea camerei curate”, singura din BSH (compania mamă a Gaggenau). În acest spațiu limitat, un microcosmos din fabrică, muncitorii trebuie să poarte costume albe și măști pentru față. În acest paradis futurist, cinci lucrători ai fabricii Gaggenau construiesc cu atenție și cu atenție fiecare afișaj tactil TFT. „Există atât de mult efort în acest proces”, explică Jörg, „deoarece este primul punct de atingere pentru un potențial client.”


Întreaga fabrică este un loc riguros structurat și conștiincios, care se întinde pe marginea Lipsheim. În contrast puternic cu mediul bucolic, fabrica se află pe acest site încă din anii ’30. Clădirea originală încă mai rămâne. Fabrica produce 205.000 de aparate în fiecare an. În fiecare zi, șapte camioane vin să încarce și să livreze mărfurile clienților. Aceasta este o realizare mare pentru o unitate care produce numai ceea ce este comandat și produce doar ceea ce este vândut. Gaggenau este cea mai mică fabrică din BSH, dar se mândrește și cu cea mai mare diversitate de produse. Cu toate acestea, ceea ce distinge într-adevăr locul este tonul său personalizat și autentic. Muncitorii sunt pasionați, implicați și extrem de pricepuți. Pasiunea lor pentru produs și brand este infecțioasă. Este o arenă extrem de stilizată și disciplinată, dar nici un mediu șomer automatizat. Este o fabrică care își păstrează umanitatea și celebrează modernizarea mașinilor și industriei, în timp ce onorează încă un trecut artizanal.