Bucătăria este, de departe, cea mai importantă încăpere din casă. Este centrul activităților, socializării și, desigur, al hranei într-o familie. Așa că atunci când îți proiectezi casa de vis, acordă bucătăriei atenția cuvenită.
Provocarea vine din faptul că stilul unei bucătării se schimbă odată cu timpul, la fel ca în orice domeniu. Astfel încât este important să fii în pas cu tendințele, fără să pierzi, însă, din vedere caracterul atemporal. Dacă te preocupi doar de modă, bucătăria ta ultra modernă s-ar putea să ajungă demodată în doar câțiva ani.
Ca să aflăm răspunsul, am compilat o listă cu nouă tendințe care au fost foarte populare în 2022 și care credem că vor fi la fel de relevante și în anul care vine.
Cu cât mai mare, cu atât mai bine, așa spunea o vorbă din popor. Foarte mulți oameni încă lucrează de acasă sau într-un sistem hibrid, ceea ce a făcut ca cererea pentru case mai spațioase să fie tot mai mare. Tendință care se reflectă și asupra bucătăriei, mai mult decât oricând. Prin urmare, bucătăriile de lux din anul 2022 au mai mult spațiu pentru pregătirea mâncării, consumarea ei, socializare și depozitare.
Ca o continuare firească, există o cerere crescândă pentru cămări și spații de depozitare mai mari.
În timp ce unii preferă corpurile de bucătărie mobile pentru depozitare, cea mai populară variantă o reprezintă dulapurile și rafturile la comandă.
Proprietarii de case caută o cămară mai mare pentru alimentele non-perisabile, mai multe bancuri de lucru pentru pregătirea mâncării, spații auxiliare atașate și chiar camere adiacente care pot servi și drept birou de acasă.
Foarte mulți clienți includ în design-ul bucătăriilor lor de lux un birou adiacent bucătăriei. Cu o capacitate mai mare sau mai mică, acesta se dovedește foarte util pentru a monitoriza ce se întâmplă în bucătărie și a-ți împărți eficient timpul între serviciu și gătit.
În ceea ce privește panourile antistropi dintr-o bucătărie de lux, tendința principală este clară: trebuie să impresioneze printr-o estetică deosebită.
Câteva variante de mare succes includ: plăci de ceramică pictate, plăci metalice mate, piatră naturală cu irizații, plăci de sticlă colorate, cărămidă.
O bucătărie albă are un farmec atemporal. Atunci când ai dulapuri albe, este foarte simplu să introduci culoare prin faianță, electrocasnice sau tapet care se poate schimba cu ușurință. Însă mai nou mulți proprietari au ales să meargă mai departe de atât și să încorporeze culori mai îndrăznețe precum negru, gri închis, albastru sau verde.
Podelele din lemn masiv sunt un must-have în foarte multe locuințe de lux, însă până de curând se regăseau în spațiile de locuit sau de luat masa (dining room). Însă astăzi proprietarii își doresc ca un lemn frumos precum nucul rustic să continue și în bucătărie.
Acesta este unul dintre trendurile care cu siguranță se vor continua nu doar în 2023, ci și mai departe. Podelele masive de lemn nu sunt doar frumoase și extrem de practice, ci cresc și valoarea locuinței per total. Mai ales pe piața de lux.
Există mai multe trucuri pentru a-ți proteja pentru a crește durabilitatea podelelor de lemn. Unul dintre cele mai practice exemple este plasarea unui covor în apropierea chiuvetei, pentru a preveni eroziunea cauzată de eventuali stropi.
Dacă pe timpul zilei cea mai bună lumină este cea naturală (via fereastră, luminator sau chiar lucarnă), perla luminii artificiale într-o bucătărie de lux o reprezintă iluminarea LED.
Iluminarea LED este posibilă în tot felul de moduri încântătoare precum: lumini suspendate supradimensionate, spoturi cu personalitate, lumini ascunse discret sub dulapuri, dar și lumini/display-uri care să pună în evidență vitrinele. Cheia este ca lumina aleasă să se potrivească cu stilul arhitectural al casei. Locuințele retro sau industriale sunt complimentate perfect de piese masive, neobișnuite, jucăușe, pe când casele moderne funcționează mai bine cu o iluminare foarte îndrăzneață și creativă.
Metale negre mate, metale erodate, lemn erodat sau orice alt material natural reprezintă o opțiune potrivită. În ceea ce privește luminile în sine, optează pentru un aspect ca de lumânare, sau chiar pentru ceva proiectat la comandă dacă vrei ceva cu adevărat unicat.
Anul acesta, foarte la modă au fost chiuvetele de fermă – acele chiuvete dreptunghiulare uriașe, pe cât de frumoase, pe atât de practice și de versatile.
Acestea sunt disponibile atât din porțelan alb, cât și din oțel inoxidabil, alamă, cupru și chiar sticlă – pentru cei cu adevărat aventuroși. Chiuveta poate fi simplă sau personalizată cu accesorii precum tocătoare, rafturi de scurgere sau tăvi pentru veselă, pentru un ansamblu unitar de mare efect.
Cele mai eclectice variante sunt cele din granit șlefuit sau chiar din marmură, acestea putând fi duse la un alt nivel prin adaugarea de texturi sau înscrisuri în partea frontală.
Odată ce ți-ai ales insula de bucătărie perfectă, e timpul să decizi cu ce electrocasnice o populezi și unde poziționezi chiuveta. Unii oameni preferă să aibă chiuvetă încastrată în insulă pentru a sta față în față cu familia sau cu prietenii în timp ce se ocupă de debarasarea mesei, pe când alții optează pentru un cuptor încastrat, ca să își poată întreține oaspeții în timp ce gătesc.
Cel mai popular finish rămâne oțelul inoxidabil, urmat de gri metal și mai nou de alb arctic. Desigur, poți alege și piese la comandă pentru un aspect cu adevărat personalizat.
În ceea ce privește aspectul atemporal, bucătăriile +SEGMENTO de la brandul german Poggenpohl sunt deja un clasic al eleganței. Iar dacă le combini cu electrocasnice de la Gaggenau, sinergia rezultată este de o sofisticare inegalabilă.
Mai mult decât oricând, 2022 a reprezentat întoarcerea la texturi naturale. Asta înseamnă mai mult lemn nepictat, materiale organice precum ratan sau orice alte texturi care nu sunt șlefuite la perfecție. Oamenii își doresc materiale cu căldură și cu personalitate care nu se simt artificiale.
Reciclarea a atins cote nemaiîntâlnite, trend pe care îl vedem și în bucătăriile de lux prin folosirea de bârne reciclate, podele rustice din lemn, sau dulapuri din lemn nefinisat, cu un aspect uzat.
În ceea ce privește piatra naturală, marmură cu irizații puternice sau cuarțul au fost cele mai populare pe piața de lux și cu siguranță vor continua să fie.
Pe lângă materialele folosite, oamenii încorporează natura și prin culorile folosite, de la gri închis, verde pădure, sau bleu.
Deși bucătăriile deschise rămân populare, apar tendințe de design noi, cu atât mai mult pe piața de lux. Oamenii își doresc să poată merge la biroul de acasă și să închidă ușa pentru o întâlnire online importantă sau pur și simplu pentru a se concentra mai bine.
De aceea, glasvandurile sau ușile de sticlă (simple sau duble, cu aer parizian) au urcat în popularitate anul acesta.
Tendințele se schimbă, însă unele lucruri nu se demodează niciodată. Indiferent de ce alegi în bucătăria ta de lux, nu poți da greș cu un layout funcțional, spațiu suficient de depozitare, culori neutre pentru dulapuri și o insulă de lux. Restul e la latitudinea ta.